امروزه استفاده از ابزار و فنآوریهای نوین در مدیریت شهری امری اجتنابپذیر است و این رویکرد با روندی پرشتاب در حال گسترش است. بهکارگیری هوش مصنوعی و استفاده از الگوریتمها و مدلهای مبتنی بر هوش مصنوعی نیز یکی از فاکتورهای بهروز و کارآمد در مدیریت شهری است که میتواند در برنامهریزی شهری، بهبود خدماتشهری، کاهش هزینهها، پایش و امنیت شهری، مدیریت پسماند و انرژی، مدیریت ترافیک و افزایش کارایی سیستمهای شهری مؤثر باشد.
در حقیقت پتانسیل هوش مصنوعی بهعنوان راهحلی برای چالشهای مختلف در حوزه برنامهریزی شهری، مدیران را متقاعد ساخته است که بااستفادهاز این راهبرد میتوان در حفظ و بهبود کیفیت زندگی شهروندان و مدیریت بهتر منابع تسهیلات شهری کمک کرد. یکی از اصلیترین نیازهای مدیریت شهری، توزیع متوازن خدماتشهری و بهتبع آن بهبود کیفیت خدمات عمومی است.
بهرهگیری از هوش مصنوعی میتواند در پیشبینی نیازها و تخصیص بهتر منابع عمومی در توسعه نیازهای شهروندان در خدمات عمومی، حملونقل، نیازهای فرهنگی و تفریحی و … مؤثر واقع شود. از دیگر مزایای هوش مصنوعی در مدیریت شهری برنامهریزی برمبنای دادههای ارسالی به سیستم و گردآوری اطلاعات موردنیاز هوش مصنوعی است.
برنامهریزی شهری یک فرایند فنی و پیچیده است که به حل مسائل و ارائه راهکارهای مبتنی بر اصولی علمی در حوزههای مختلف شهری میپردازد. تجزیهوتحلیل دادههای جمعآوریشده از شهر توسط هوش مصنوعی میتواند به برنامهریزی شهری بهتر کمک کند.
بررسی دادهها توسط هوش مصنوعی براساس جمعیت، ساختار فرهنگی و اقتصادی هر منطقه و هر محله از شهر و تبیین نیازها و وضعیت مناطق شهری در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، تفریحی، عمرانی و اقتصادی میتواند به برنامهریزی و مدیریت شهری پایدار درراستای تدوین برنامههای عادلانه و علمی کمک کند. بااینوجود باید اذعان داشت کاربرد موفقیتآمیز هوش مصنوعی در برنامهریزی شهری، نیازمند داشتن دادهها و اطلاعات جامع و کاملی از مختصات شهری شامل اطلاعات جغرافیایی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و … مناطق مختلف شهری است که اینموضوع ضرورت ایجاد بانک اطلاعات شهری را بیش از گذشته نمایان میسازد.
درمجموع قابلیتهای متنوع هوش مصنوعی باعث میشوند که شهرها بتوانند بهسمت تبدیلشدن به شهرهای هوشمند حرکت کنند که درنهایت رفاه و کیفیت زندگی شهروندان را بهبود میبخشد.
کمبل واعظی شهردار فاضلآباد*